Blog: Door de ogen van de ander

In 2008 werkte ik in een organisatie die groot en internationaal genoeg was om een Diversity Manager te hebben. Ik kreeg die functie. Het voelde als een cadeautje. Er moesten meer vrouwen komen in de top van het bedrijf. En meer studenten met een andere culturele achtergrond moesten doorstromen. Als Diversity Manager werd ik de spin in het web van een scala aan activiteiten die hiertoe werden ingezet.

Ik laafde mij intussen aan de kennis die er op dit gebied in Nederland en internationaal al beschikbaar was. Talloze boeken, wetenschappelijke studies en opiniestukken las ik. Vele gesprekken met mijn collega’s in andere bedrijven en met ‘diversiteitsgoeroe’s’ vormden een inspiratiebron.

Eén van die boeken was “De ogen van de ander” van Christien Brinkgreve. De zin “Door de ogen van de ander krijg je kleur” vatte veel voor mij samen. Het bleek een behulpzaam concept in discussies over authenticiteit en hoe dit zich verhoudt tot de privé- en werkomgeving. Wie jij denkt te zijn, is mede bepaald door hetgeen aan je wordt teruggegeven door anderen, van jongs af aan tot waar je nu bent. Je ouders, leraren, medeleerlingen in het begin van je leven (“Marja is een rustig kind”, stond op mijn rapport. En mijn ouders glommen van trots!) Voor je het weet ga je je gedragen naar wat anderen graag van je zien. Of je gaat ze juist overdreven het tegendeel bewijzen.

Hoe is dit bij jou? Weet jij wie je echt van binnen bent en wat je wilt, los van wat anderen allemaal van je verwachten?

Eén methode om hiernaar te kijken is het schrijven van je biografie. Wat voor kind was je? Wie speelden er een belangrijke rol in je leven? Wat hoorde je terug? Was je geliefd, was je gemakkelijk, bevestigden de ogen van de ander jou dat je goed was zoals je was? Of maakten ze je juist onzeker en ontwikkelde je beschermlagen? Wat is daarvan nu nog waardevol? Waar kan je afscheid van nemen omdat het je nu belemmert te groeien?

Het is goed om daar op enig moment in je leven bij stil te staan. Het liefst niet te laat. Het tijdstip dient zich vaak vanzelf aan. Als je het ten minste herkent. Meestal merk je het aan het feit dat je minder energiek bent, je gedachten in kringetjes gaan, je weet dat je een keuze moet maken op je levens- of carrièrepad, maar je hakt maar geen knoop door. Als je dat moment herkent, pak het dan. Duik nog één keer in je verleden om daarna met nieuwe ogen naar jezelf te kijken.

[unex_ce_button id="content_h1m85c2sl,column_content_tfu2uh3fb" button_text_color="#000000" button_font="regular" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#f26000" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="http://martd.nl/blogs-2/" button_link_type="url" button_link_target="_self" has_container="" in_column="1"]Terug naar Blogs[/ce_button]