Blog: Moeiteloos leven

Jaren geleden hadden mijn collega’s en ik een teambuildingsdag. We moesten nadenken over ons levensmotto. In mijn hoofd draaide de woorden ‘moeiteloos leven’ rond. Ik probeerde nog wat andere termen, maar steeds werden ze verdrongen. Dit was het. Maar durfde ik dit met de groep te delen? Een ambitieus, gedreven team waar de energie van afspatte en ik die met een naar mijn idee niet zo spetterend levensmotto kwam? Ik deed het en moest er inderdaad wat tekst en uitleg bij geven. Mijn collega’s zagen mij namelijk als iemand die er altijd hard aan trok om alles perfect op orde te krijgen, deadlines te halen etc. Zij zagen mij – kortom - helemaal niet zo moeiteloos leven.

Die discrepantie hield mij zelf ook bezig, een paar jaar zelfs, totdat ik het begreep. Het was in de tijd waarin het woord ‘flow’ modern werd o.a. via de boeken van Mihály Csíkszentmihályi. Moeiteloos betekende voor mij dat ik een diepe wens had in mijn handelen dicht bij mezelf te blijven. Doen wat bij mij past op een manier die bij mij past. Werken in een flow, de tijd vergeten omdat je het zo naar je zin hebt met wat je doet. Dat is voor mij moeiteloos leven.

Als coach en trainer help ik nu met veel plezier anderen toe naar hun flow. Wat past bij jou? Wat zijn je talenten en kwaliteiten? Wat doe je graag, ook als je er niet voor betaald krijgt? Wat zal je altijd blijven doen, ongeacht waar je bent? Dat is je natuurlijke talent. Weet jij wat dat is? En benut je het voldoende?

Hier hoort wel een belangrijke opmerking bij. Ik ben dol op zingen, kan het elke dag doen, heb ook onlangs met veel plezier weer deelgenomen aan een koor. Bij de repetities en het optreden voelde ik de flow. Alleen, ik zal er nooit mijn brood mee kunnen verdienen. Daar ben ik helaas niet goed genoeg voor. Zoveel zelfkennis heb ik wel.

Dus als je met je talent de wereld wilt verblijden en wilt dat mensen ervoor betalen, moet het gaan om iets waarin je je positief onderscheidt ten opzichte van anderen. En echt, we hebben het allemaal. Dat talent verdient je koestering. Gericht experimenteren, oefenen, jezelf steeds verbeteren. Je talent ten volle benutten vraagt om discipline, geduld, veerkracht en vaak ook opoffering. Nee, de weg naar succes is niet zo glad, licht en gemakkelijk als je vooraf hoopt. Maar succes geeft vleugels en dat maakt het de moeite waard!

[unex_ce_button id="content_0n69zrjy2,column_content_tfu2uh3fb" button_text_color="#000000" button_font="regular" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#f26000" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="http://martd.nl/blogs-2/" button_link_type="url" button_link_target="_self" has_container="" in_column="1"]Terug naar Blogs[/ce_button]